Önskemål

Fick en förfrågan om hur vi jobbar med de olika sorters bildstöd som syns på bilden i inlägget som handlar om studiebesöket på mitt jobb.

image

Mitt intresse för bildstöd väcktes för några år sedan när en grannförskola ingick i ett bildstödsprojekt. Vi som arbetar på förskolorna runt omkring fick då möjlighet att lyssna på specialpedagogens tankar kring bildstöd. Vid ungefär samma tidpunkt började jag bli fundersam på om inte bildstöd skulle kunna vara något för lilla E.

Jag arbetar på en helt vanlig förskola med väldigt många barn som är flerspråkiga. En del barn kan ingen svenska alls när de börjar hos oss. Vi jobbar därför mycket med språk och kommunikation och bildstöd är ett perfekt hjälpmedel. Vi använder oss av In Print på jobbet också.

På bilden kan man se ett litet knippe med bilder som sitter uppträdda på gem, dessa är tänkt att ha på en ”snurra” i en byxhälla. Dessa använder jag främst för att kunna förstärka våra vardagssituationer som tex samling, klä på sig och lunch.

image

Pratkartor eller kommunikationskartor har vi uppsatta på väggarna där vi använder dom, tex fruktkartan vid samlingsplatsen, klädkartan i hallen. Dessa används för att kunna pekprata och förstärka det vi säger.

image

Jag förstärker också böcker med bilder, gör sångkort och spel men det får bli ett eget inlägg!

På mitt jobb använder vi bildstöd för att förstärka det talade språket, skapa rutiner och trygghet, ge barnen en extra möjlighet till kommunikation och ge barnen ett sammanhang. Jag har det synsättet att vi vuxna och barnen äger bilderna tillsammans och de sitter därför i barnens höjd.

Fråga gärna om ni vill veta mer!

2 tankar på “Önskemål

  1. Marlene

    Jag är nyfiken på att titta närmare på kartan längst upp i högra hörnet (bordsbilden) samt kartan med ”Jag vill inte för…” Och kartan med flera färger som också verkar uttrycka någon slags känslor/värdering.
    De syns dåligt på bilden.

    Gilla

    Svara
    1. Livet hos oss Inläggets författare

      Om du menar den stora upp till höger så är det ett tallriksunderlägg att ha på bordet, det finns färdigt att använda som mall i in print. Jag vill kartan kan få ett eget inlägg, den är gjord till lilla E från början. De med känslor är till för att användas på en samtalsmatta där barnet får placera bilder under bra, dåligt eller vet inte/kanske för att kunna berätta vad det tycker om olika saker. Att det är många bilder på kartan är för att man ska kunna plocka den bild som passar barnet bäst, det kan tex vara tumme upp eller tumme ner, glad gubbe eller ledsen gubbe. Hoppas det klarnade lite!!

      Gilla

      Svara

Lämna en kommentar